Fra Romaturen 26. september til 3. oktober 2010


Byen mellom de 7 høyder blir aldri kjedelig å besøke om og om igjen, vår 2. gang, men forhåpentligvis ikke den siste. Forrige gang på et ok rimelig hotell ved Termini, denne gang ei trivelig leilighet med 5 min til Coloseum - Via Ludvico Muratori 15, ei rolig gate med tydelig Oslo vestkant preg. Verten var trivelig, og prisen overkommelig. 32 Euro pr snute pr døgn på 50 kvm i 4. etasje med heis. 10 min gange til stedets "supern" på størrelse med Hauketo's Rema. 50 m gange til 2 fiskeresturanter med gode priser, og en "Night club with striptease". Den siste så vi ikke innom.

Vi fant fram til historiske steder, delvis nye for oss. Ellers vandringer i rolige og travle gater for å oppleve folkeliv og hva butikker hadde å by på. Kjedebutikker så vi lite til bortsett fra Cucci og lignende i Via del Condotti ved Spansketrappa. Rema, Rimi, Ica, Ultra osv har nok et stort marked her !! Tok en god del bilder, og viser et utvalg.


indexsiden


Med Oppio høyden og Domus Aurea i bakgrund ser vi her rester av Coloseums bakgård der dyr og mennesker ble samlet før de ble ført over til kjellerrommene i verdens største amfiteater for å forlyste tilskuerne med motbydelig underholdning .
Coloseum fra Domus Aurea ("gylne hus") ved Colle Oppio på Esquilinhøyden der keiser Nero hadde sitt storslotte palass, bygget etter brannen i året 64. Tross all luksusen begikk han selvmord i 68. Året etter startet etterfølgende keisere med å rive hele stasen ned igjen - Vespasian, Trajan og Hadrian
Selv i slutten av september fylte turistene bildet, her mellom Coloseum og Konstantinbuen med Titusbuen i Forum i bakgrund. Konstantinbuen ble reist av senatet i 315 til minne om keiserens seier over rival keiser Maxentius i 312, en seier for kristendommen. Her kom Abebe Bikila fra Etiopia i mål som vinner av maraton i Roma Ol 1960, barfot og ble med det den første svarte afrikanske olympiske mester. Bikila vant og Ol maraton 1964 i Tokyo, brøt i Mexico 1968. Døde 41 år gammel i 1973 etter en bilulykke i 1969 der han ble helt lammet.
Her Forum Romanum sett fra Palatinhøyden. Det kostet nærmere 100 kr å gå i anlegget denne gang, noe vi avsto fra da vi hadde en bra gjennomgang sist (se Romaturen i 2005). Fra Kapitolhøyden kunne en se det ovenfra - gratis.

Forum sett fra nord med Forum Caesare i forgrunnen, søyler fra Saturn tempelet i bakgrund med Kapitolhøyden bak til høyre.
Jøde ghettoen har en dyster historie. De første jødene kom i 161 f.Kr drevet ut av syrerne i Palestina. Keiser Titus førte tusenvis jøder til byen som slaver. Pavene diskriminerte og isolerte de innenfor en mur. Måtte ha på gule hatter som kjennetegn, og fikk ikke forlate område ved solnedgang. Murene revet i 1848, de fikk det bedre, ghettoen nedlagt 1883. I 1938 kom raselovene med Mussolini og i årene 1943-1944 ble over 2000 sendt til konsentrasjonsleire. 16 overlevde.
Vanskelig å komme inn i Synagogen som ble ferdig i 1904. Omvisning i grupper må bestilles. Ikke så rart kanskje da det var et terrorangrep her i 1982 med mange skadete og en drept.
Piazza Navone - Romas storstue som lever døgnet rundt. En gang lå Domitians circus oppført i 80 åra e.Kr med plass til 30000 . Brukt til idretts-, musikkleker og tyrefektning. I middelalderen markedsplass, og gapestokken La Berlina forteller om en dystrere historie da også henrettelser skjedde her i forbindelse med karnevalet. I 17.- og 19. århundrede ble plassen i august fylt med vann med sjøslag som underholdning. 3 storslagne vannfontener pryder piazzaen i dag med døgnåpne restauranter og et vell av kunstnere som håper å selge sin kunst.
Fontana del Moro ( i syd). Den viser en maurer som kjemper mot en delfin. Denne fontenen er laget av Giacomo della Porta i 1576. Bernini tegnet den sentrale figuren - Il Moro.
Fontana dei Quattro Fiumi, et av Berninis mest berømte verk, ferdi i 1652. Obelisken hentet fra Egypt til Circus Maximus på keiser Domitians befaling. Fontenes 4 figurer forestiller de 4 elvene Nilen, Ganges, Donau og La Plata som representerer de 4 verdensdeler.
Pantheon imponerer virkelig, denne best bevarte bygning fra antikken med verdens største kuppelrom. Kort fortalt: Oppført av Marcus V. Agrippa - keiser Augustus svigersønn - i 27 f.Kr. til minne om seieren over Antonius og Kleoptra ved Actium, opprinnelig et tempel for alle guder - Pantheon. Ødelagt ved 2 branner, men bygd opp igjen under keiser Hadrian, avsluttet 128 e.Kr. Paven innviet det som en kristen kirke i 609. Bronsetaket ble tatt herfra for å bygge baldakinen i Peterskirken. Kuppelen med en høyde på 43 m er støpt i et stykke betong med et hull med diameter på 9 m. Muren kuppelen hviler på er 6 m tykk. Bygget flere ganger restaurert til slik det står i dag.
På hver side av høyalteret er det 3 kapeller. Opprinnelig 7 nisjer med gudestatuer. Her finnes gravene til kong Viktor Emanuel 2. (død 1878) ,Rafael som døde av tyfus 37 år gammel, kong Umberto (drept 1900) og hans dronning Margherita som døde i 1926.

Alle fonteners mor - Trevifontenen - i hjerte av Roma. Bernini tegnet en fontene her, men prosjektet ble oppgitt. En ukjent arkitekt -Nicola Salvi- vant konkurransen for en ny fontene etter den som ble laget i det 15. århundrede. I 1762 sto den ferdig. Vannet kommer via en akvedukt under bakken 20 km øst for Roma fra kilden Aqua Virgo, visstnok bygget 19 f.Kr. som ga vann til byen tidligere, i dag til flere fontener. De som ønsker seg tilbake til "den evige stad" vender ryggen til og hiver en mynt ut i vannet, hvem vil ikke det ? I snitt havner 3000 euro døgnet i fontenen som går til fattige og hjemløse i byen.
Spansketrappen i Roma er en av de mest populære turistattraksjoner. Navnet skyldtes Den spanske ambassade, etablert som den første permanente, utenlandske representasjonsbolig i Roma. Trappen på 138 trinn i 3 avsatser ble anlagt i årene 1723–1725, og har blitt restaurert flere ganger, siste gang i 1995. Den ble bekostet av bl.a. kong Ludvig 15. av Frankrike. Kjente kunstnere har holdt til her. Henrik Ibsen skrev Brand i naboskapet, og la planer for Per Gynt.
Her vanket folk som Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen, Edvard Grieg, historikeren P. A. Munch, Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen, , lord Byron, Robert, Percy Bysshe Shelley, John Keats, Richard Wagner, Franz Liszt, Mark Twain, Felix Mendelssohn - og mange flere. Caffe Greco - Den greske kafe - ligger på den eksklusive handlegaten Via Condotti (i nummer 86), og det har den gjort siden det herrens år 1760. Senere gjester inkluderer Salman Rushdie, Robert Redford, Hillary Clinton og Mikhail Gorbatsjov.

Falt for denne japanske turisten som ville ta med seg hjem butikkens vokter i Via Condotti, en av verdens mest eksklusive handlegater.
Wikipedia: Laterankirken (San Giovanni in Laterano) er bispedømmet Romas katedral, og dermed pavens sete og Den katolske kirkes fremste katedral. Dette skyldes historiske årsaker; frem til perioden hvor pavene hadde tilhold i Avignon (fra 1309) var Lateranpalasset rett ved kirken det pavelige palass, og hadde vært det i nesten ett årtusen. Først etter tilbakekomsten fra Avignon i 1377 ble Vatikanet pavens bosted, og selv om Peterskirken er den største er den ikke en katedral.
.
Wikipedia: Hodene til apostlene Peter og Paulus skal være bevart i baldakinen over høyalteret i basilikaen. I selve alteret er deler av en bordplate fra antikken innfelt. Denne skal komme fra senator Pudens' hus, og Peter skal ha feiret nattverden ved det
Scala Santa og den hellige trapp hvor troende kommer for å foreta botsvandringer på kne opp de 28 trinn igger like ved Lateranakirken. Ifølge tradisjonen skal det være Konstantins mor, Helena, som brakte trappen fra Jerusalem til Roma. Og trappen skal være den Jesus vandret opp da han var til forhør hos Pontius Pilatus. Begynner man på knevandringen må man fortsette helt opp. Martin Luther skal ha vært den eneste som ga opp under vegs, og som fikk lov til det.
Basilica di Santa Croce i Gerusalemme er en av de Syv Pilgrim Kirker i Roma. Ifølge tradisjonen ble basilikaen innviet rundt 325 for å huse relikvier brakt til Roma fra det hellige land ved keiser Konstantin's mor Helena. På den tiden var det basilikaens gulv dekket med jord fra Jerusalem , derav navnet.
I relikvikapellet ferdig i 1930 var det forbudt å ta bilder, dette hentet på nettet. Av relikvier skal det her være to torner av Jesus krone, en ufullstendig spiker , og tre små tre biter av korset Jesus ble hengt opp på . En mye større del av korset ble tatt fra Santa Croce i Gerusalemme til Peterskirken på oppdrag av Pave Urban 8 i 1629 . Andre relikvier nedfelt i kapellet er en pekefinger , sies å være apostlens Thomas sin finger som han plasserte i sårene til den oppstandne Kristus. Et relikvieskrin som inneholder små biter av, den hellige gravs kirke , og krybben Jesus ble født i. Det reises tvil om mye av dette, men kapellet er viktig for katolikkene.
St. Clemente kirken ble en stor opplevelse på vår Romatur. Fotografering var forbudt inni kirken, og det kostet 5 euro for å ta det hele i øyesyn - og det var det verdt. Basilikaen i dag er bygd over en tidligere kirke, og den igjen bygd over et Mitra tempel og en leilighet til en titulus. Her ble det holdt kirkemøter i det 4 århundrede. De arkeologiske spor i basilikaen historie ble oppdaget først i 1860-årene , og fortsatt graves det her. Den opprinnelige bygningen ble ødelagt i brannen 64 e.Kr. Et nytt hus ble bygget på de fundament kort tid etterpå . På denne tiden var hjemmet eid av familien til romerske konsul og martyr Titus Flavius Clemens, som var en av de første blant de romerske senatorer til å konvertere til kristendommen . Clemens lot huset hans bli brukt som et hemmelig samlingssted for kristne , da religionen var forbudt på den tiden
2 etasjer ned fra nåværende kirke ble rundt 180-220 e.Kr brukt dyrkingen av Mithras, på samme nivå der martyr Titus Flavius Clemens leilighet lå. Det viktigste kult-rommet (bildet) , som er omtrent 9.6m lang og 6m brede , ble oppdaget i 1867, Men kunne ikke bli undersøkt før 1914 på grunn av manglende drenering .
Tiberen eller på italinsk Fiume Tevere, kommer en ikke utenom. Vakre broer forbinder byens sider.
Fra Wikipedia: Den tredje største elven i Italia på 406 km. Navnet stammer mest sannsynligvis fra et før-latinsk, sannsynligvis etruskisk ord. Tiberen gikk jevnlig over sine bredder, og dette skapte fuktige områder der malariamyggen trivdes. Som en følge av dette regnet man i 1869 med at to tredjedeler av befolkningen i Lazio-regionen, der Roma ligger, var kronisk malariasyke. Geriljalederen Garibaldi mente at løsningen måtte være å lede Tiberen rundt Roma, men dette ble det aldri noe av. I stedet begynte man i 1907 en oppdemning av elven der den flyter gjennom hovedstaden. Skurene i slummen langs elven ble revet, og høye murer reist som et vern mot vannmassene.
Peterskirken blir en aldri ferdig med. Men det har og andre funnet ut. Et mylder av folk i lange køer for å komme gjennom sikkerhetskontrollen , minst så grundig som på en internasjonal flyplass. Her foran et trekkplaster uten like - Michelangolos Pieta, en av verdens mesterverker. Fremstiller mor Maria med den døde Jesus i fanget. Kunstneren var bare 25 år, og arbeidet var bestilt av den franske ambasadør. Pieta ble lukket inn i et glassbur da en gal person forsøkte å ødelegge det i 1972 med en hammer.
Baldakinen fanger en fort der den står over høyalteret, stedet der en mener Peters grav befinner seg. Dette er 26 år gamle Berninis første verk. Bronsen ble hentet fra Pantheon. Høyalteret der paven holder messe består av en marmorblokk hentet fra Nervas forum, innviet 1594. Alteret kalles og "konfesjonsalteret". Selve kirkerommet skal kunne få plass til 50000 mennesker.
Petersplassen slik den står i dag ble ferdigstilt i 1660 årene. Obelisken ble satt opp i 1586, fraktet fra Alexandria i 37 e.Kr. Den sto først på Caligulas cirkus som senere ble Neros cirkus der kirken ble bygget. Selve plassen er ellers Berninis verk. De 2 kollonadene som symboliserer å fange alle mennesker ble ferdig i 1667. 96 helgenstatuer pryder balustraden.
Piazza Venezia oppfattes som Romas midtpunkt der hovedgaten Via del Corso går strakt nordover til Piazza del Popolo. Til venstre Palazzo di Venezia som ble sjenket til republikken Venezia i 1564 som ambasade i Roma. Senere blant annet hovedkvarteret for Napoleons administrasjon. I årene 1929-1943 brukte Mussolini bygget. Fra balkongen proklamerte han England krig i 1940.
Fontana delle Tartarughe, en av de vakreste fontene Roma er så rik på. Denne fontenen, reist av Giacomo della Porta i 1581, beundringsverdig kombinerer vann, arkitektur og skulptur. Den ligger ikke langt fra jødekvarteret.
Johan Kristian travet lengst av oss. Han var oppom alle 7 høyder Roma omgir seg med. Her fra Aventino-høyden ved Santa Sabina-kirken
Dette bilde har han tatt ved Palatino-høyden fra Piazza di porta Capena.

Minner fra en fin tur må en ha. Johan Kristian foreviger Tor Magne ved Via dei Fori Imperial med Coloseum i bakgrund. Vi unngikk denne gaten da den var svært støyende med all trafiken. til og fra Venezia plassen.
I denne gaten Via Ludovica Muratori bodde vi. Den lå sentralt til, bare en 5-10 min til Coloseum i rolig gange. På 50 kvm i 4. etasje , trivelig vert og 250 kr pr snute pr døgn.