glimt fra Roma turen i november 2005
Mer om Roma
Her tok vi inn Hotel RomAntica
Dean Martin synger "On an eveningg in Roma"
indexsiden


Colosseum det største amfiteater i det gamle Roma, rommet 50000 mennesker. 57 m høyt, 156 m br. og 186 m langt. Startet med keiser Vespasian i 72 e.Kr. og fullført av hans sønn Titus med åpning 80 e.Kr. bygd av slaver hentet fra erobrede land, særlig Palestina. På åpningsdagen ble 5000 dyr drept på arenaen, ellers brukt til gladiatorkamper og liknende forystelser.
Alle vegers mor har Via Sacra blitt kalt, den førte som hovedgate fra øst inn i Forum Romanum. Seirende generaler triumfparader fulgte denne gata fram til Jupiters tempel på Kapitol. I bakgrunn Titus-buen satt opp av Domitian til minne om Titus seier over jødene i 71 e.Kr. Han plyndret bl.a. tempelet i Jerusalem.
Den viktigste av Romas 7 høyder -Palatinhøyden- i bakgrunn (Ordet palass fra dette navnet) Her bodde de herskende i Roma. Augustus, Tiberius, Caligula, Nero, Cisero, Agrippa og Romulus bl.a. .Legenden forteller at Romulus grunnla byen 21. april 753 f.Kr. Sin bror Remus tok han livet av etter en krangel der Romulus ville anlegge byens hellige mur. Til høyre Saturntempelet ( oppf. 498 f.Kr). Obelisk "alle veger fører til Rom" sto midt på bildeet, imperiets Rostra.
Forum Romanum romerrikets sentrum. Senatet tok plass i Curia (til v.). Herfra sendte muligens Augustus ut sine ordrer om innskrivinger av alt folk. Her nede ble Cæsars likbål tent. Septimus-buen fra 203 e.Kr. tilegnet keiser Septimus Severus. De 3 søylene rester etter temepelt for Vespasian og Titus.
Mamertinerfengslet, et kjellerrom under Kapitol. De dødsdømte fangene ble kastet gjennom hullet i taket, også muligens Paulus og Peter.
Kapitol, maktens høyde. Stedet for de store sermonier, politiske og religiøse. Jupitertempelet og templer for andre guder (bl.a. Juno) sto her. Her ble konsulene innsatt den 1. januar. I dag museer i bygg etter Michelangelos tegninger på ruinene fra antikken. Rytterstatuen av keiser Marcus Aurelius i midten på piazzaen. En bred trapp, tegnet av Michelangelo fører opp til høyden fra vest. Mot øst en flott utsikt mot Forum Romanum.
Den Tarpeiiske klippe ble endestasjonen for de som ikke hadde gjort jobben sin for riket. Den ligger i på sydsiden av Kapitol.
Circus Maximus mellom Palatin og Aventin. Arenaen for de store kappløp. Skriver seg fra 600 f.Kr. Stadig utvidet, skulle ha rommet 300000 tilskuere, og strekte seg 600 m i lengde. Mest storslagent er Cæsars arr. av et skinnangrep mellom 1000 infanterister, 600 rytter og 40 elefanter. De siste leker 549 e. Kr.
Pompei teatret strakte seg fra Piazza Campa dei Fiori til Argentina teatret. Her ble Cæsar (100-44 f.Kr) drept. Mesteparten av Pompei teatret ligger i ruiner< under nåværende byninger. Bildet viser noe fra Argentina teatret. Kanskje var det blant disse søylene at Cæsar fikk 22 dolkestikk den 15. mars 44 f.Kr av Brutus og Cassius. Arkeologer har funnet bevis for at han ble myrdet her. Dette komplekset i Torre Argentina i Roma er stedet hvor Julius Cæsar ble knivstukket for 2056 år siden (NRK 14. oktober 2012
Giordano Bruno (1548-1600) ble brent på bålet her av inkvisisjonen for kjetteri etter å ha sittet i det beryktete fengslet i Castel Sant`Angelo. Munken og filosofen Bruno antydet at jorda gikk rundt sola og at universet var uendelig. Han var en gang medlem av Dominokanerordenen som satte i gang inkvisisjonen. Piazza Campo dei Fiori er i dag et travelt grønnsaksmarked om morgenen.
Her vandrer vi langs Aurelians mur. Denne keiseren (270-275) påtok seg å bygge en< mur for å skjerme byen mot germanere. Den er 19 km lang og 4 m tykk. For hver 30 m et vakttårn. Portene var sterkt bevoktet. Muren forbedret mange ganger, særlig 401-402 for å stå imot goternes angrep.
Via Appia ("vegenes dronning") mot syd og Porta San Sebastiano (Porta Appia) i Aurelians mur. Via Appia starter nær Circus Maximus og ender i Brindisi. Vegen er oppkalt etter Appius Claudius som og er kjent for akvedukter til Roma. På bildet sees Drusus-buen som opprinnelig er en del av akvedukten som førte vann til Caracallas termer (badeanlegg). Vi gikk vegen til en omvisning i katakombene. Under vegs var vi innom gudstjeneste i den beskjedne Domine Quo Vadis (Herre hvor går du) kirken, der legenden forteller at Peter møtte Jesus. Den polske forfatteren Henryk Sienkiewicz har fått sin minneplakat i kirken for sin roman "Quo Vadis" (1896)
Pantheon er den best bevarte bygningen fra antikken, opprinnelig bygd av Agrippa mellom 25 og 27 f.Kr. som ville vie den til sin svigerfar og venn Augustus. Da August aviste dette, ble den viet til Cæsars familiguddommer (Mars, Venus og Cæsar selv). Nåværende utforming fra Hadrians tid (118-125). Bevart da tempelet ble viet Santa Maria dei Martiri (martyrenes Santa Maria) i 609. Kuppelen er spesiell med den store åpningen øverst (9 m i diameter). Diametern er lik høyden på vel 40 m. Michelangelo studerte denne kuppelen før han startet med kppelen i Peterskirken.
Castel S. Angeleo (Engleborgen) ved Tiberen. Erkeengelen Mikael har fått sin plass på toppen for å minnes at han viste seg på toppen av bygget i 590 for å redde Roma fra en dødelig pest . Borgen først bygd som keiser Hadrians gravmæle i det andre århundrede. Senere pavens festningsverk fra middelalderen med en direkte korridor til Peterskirken. Ble og en del av Aurelians mur. Pave Klemens 7. klarte å flykte fra keiser Karl 5.s styrker hit i 1527. Borgen og brukt som fengsel (G. Bruno satt her i 6 år). I dag museum med god utsikt til Peterskirken. Englebroen er et mesterverk av Bernini fra 1600 tallets Roma.
På veg mot Peterskirken langs Via della Conciliazione som symboliserer forsoningen mellom pave- og statsmakta, en rettlinjet trase som Mussolino tilskyndet fullførelsen ved å rive de kvartalene som sto i dens veg. Første rivning i 1936 og fullført i 1950 mellom Petersplassen og Castel Sant Angelo
Obelisken ble flyttet fra Neros sirkus (rett syd for basilikaen der de kristne ble henrettet) til sentrum av den elipseformete plassen i 1586. Symbolikken i Berninis søylearmer på hver side er tydelig, menneskene skulle "fanges" til pavens velsignelse som holdes fra baldakinen eller i kirken. Plassen ble ferdig etter flere forslag, tilslutt med keiser Alexander 7 (1655-1667).
Keiser Konstantin (ble kristen i 312) som startet et guddommelig byråkratisk monarki med kristendommen som religion i 313, fikk bygget en prektig basilika over Peters grav. Statshedenskapen ble avskaffet i hele riket i løpet av 100 år. Under keiser Theodosius den store ble kristendommen offisiell statsreligion i år 381. Denne kirken sto i 1150 år, men ble revet da den hadde forfalt. Pave Julius 2 (1503-1513) ba Bramante om å tegne en ny kirke. Rivningen og byggearbeidene startet i 1506 og varte i 150 år. Peterskirken ble kristenhetens største kirke. En kan bare ane hvilke ofringer som måtte til for å bygge en slik kirke.
Michelangelos kuppel et kusntverk i seg selv, ide` fra kuppelen i Pantheon. Pavealteret ble anlagt over det sted man mente Peter ble gravlagt. Over troner Berninis baldacchino på 4 vridde bronsesøyler som ble en kostbar sak, det ble tatt bronseornamenter fra Panheon for å lage dem. Materialvalget ble gjort med tanke på at kirken skulle stå til evig tid. Derfor møtte vi en skjerpet laserkontroll for å komme inn, de er livredde for terrorister. Vi var der da paven holdt fredagsbønnen fra et annet alter. Mektig.
Vatikanmuseet er vanskelig å beskrive i ord. Inntrykkene blir for mange. Selv om vi ikke var der i turist-tiden ble det å gå i kø. Det Sixtinske Kapell ble et høydepunkt. Her krevdes fullstendig stillhet blant hundrevis av turister. Fotoforbud (vi står ikke i kapellet på bildet!).
Lov eller ikke lov, måtte ta bilde av "Skolen i Athen". Malt i 1511 av Rafael og viser en fremstilling av antikkens visdom før kristendommen. De viktigste filosofene samlet, i midte Platon. Aristoteles bærer manuskriptet til sin Etikk (om menneskelig atferd). Rafael ga figurene ansikter fra folk som levde på hans tid.
Spansketrappa navnet etter Piazza di Spagna som igjen har navn etter den første ambasaden i Roma som lå her. Trappa ble finansiert av Ludvig 15 og påbegynt i 1723. I fontenen foran trappa ligger en halvt nedsunken båt som symbolisere at Tibern ved en oversvømmelse gikk hit. Caffe Greco (frekventert av kjente mennesker som Goethe, Berlioz, Toscanini, Ibsen og Bjørnson osv - de tok seg nok en tår over tørsten) ligger i Via del Condotti som går fra plassen mot Via del Corso (Romas hovedgate). Kjente motehus fins her.
Berninis Fontana di Trevi (kjent fra filmen "Dolce Vita" og Anita Ekberg) , betraktet som en av verdens flotteste vannfontener, kan og anbefales en sen kveld i grei gåavstand fra sentrum. Kastes en mynt med ryggen mot vannet er en garantert et gjensyn med verdensbyen .
Fra nasjonalmonumentet mot Romas sentrum - Piazza Venezia - og Via del Corso. Via del Corso går strakt til Piazza del Popolo der den konverterte dronning Christina av Sverige i 1674 kom med sitt følge. Mussolini hodt sine flammende taler fra balkongen i bygget til venstre for Venzia plassen.
Roma er en by en vil vende tilbake til. Vi opplevde mye på den uken vi travet fra og til vårt utmerkete hotell ved Termini (jernbanestasjonen) til 60 euro for dobbeltrom/døgn. Hadde på forhånd blitt advart mot mye kriminalitet. Ble skuffet i så henseende, vi følte oss trygge og velkomne. Trafikken virket heftig, men gående ble respektert til fulle. Det var få tiggere å se i byen.
yy