glimt fra vår USA tur til Clemson, South Carolina mars 2000
Frankie Laine synger "Along Navajo Trail"
indexsiden


Med Lufthansa gikk turen fra Gardermoen, via Frankfurt til Atlanta 17. mars 2000. Inger Marie møtte oss med leiebil for å kjøre oss til hennes bosted i Clemson, S.Carolina der hun gikk på universitetet. Snart gikk turen via Colombia (hovedstaden) til den tidligere hovedstaden i staten - Charleston. Dette var en trivelig sydstatby med Porgy and Bess lignende atmosfære.

Vi overnattet her til den 19.mars etter en kveld på en fiskerestaurant ved havneområdet med god sydstatstemning. En tur på byen på dagtid ble det tid til.


Sydstatflagget kunne vi fortsatt se her og der. Dette flagget har og blitt et symbol for en rasistisk holdning i vår tid.

Her startet borgerkrigen 12. april 1861 ved beskytningen av fort Sumter der en nordstat styrke skulle forsvare havna. Syd Carolina var den første staten som erklærte seg uavhengig av unionen Kanonene var av store dimensjoner. Mortere likeså. Sprengbomber ble skutt ut mot fortet uten å gjøre store skader.Fortet besvarte ilden, men den ble bare symbolsk. Feiden varte i 2 døgn uten personskader. Nordstatstyrken fikk reise derfra helt fritt. Sydstat soldatene viste sine fiender ære ved å ta av seg hodeplaggene. Men krigen var i gang som skulle koste 620000 soldater livet, deriblant ca 1000 norske.

Dagen vi skulle se oss om Washington D.C. ble nedbørsrik. Her utenfor The White House. Det ble med det, og en sightseeing omkring. Vi vendte vestover i Virginia, passerte Bull Run der det første store slaget stod uner The Civil War 21. juli 1861.

Shenandoah dalen blir regnet for noe av det vakreste i USA. Den var frodig omgitt av høyderag som Blue Ridge og Allegheny fjellene. Dette område var det viktig for sydstatene å holde under krigen da "matkammerset" lå her. Vi syntes ikke noe særlig om all denne reklamen i den vakre naturen.

Her en stans i Appalachian fjellene, Cherokee forest. Områder der indianerene jaktet og eiendomsrett var et ukjent begrep. Vi var der 22.mars og hadde ikke noe å frykte. Cherokee stammen var en del av de fem siviliserte stammer. Da spanjolene kom til Amerika holdt de til i det sørøstlige USA. Cherokee er den eneste nordamerikanske stammen som har sitt eget skriftspråk. USAs regjering anerkjenner i dag tre separate grupper cherokee, 2 i Oklahoma og 1 i Nord-Carolina.

Gjennom det tidligere Cherokee område snodde det seg flotte veger over til North Carolina. I 1674 var det ca 50 000 cherokee, men epidemier og sykdommer, «medbrakt» av de Soto-ekspedisjonen uttryddet nesten 75 % av alle indianere. Også i åra etter 1675 ble stammen rammet av epidemier, spesielt vannkopper, som utrydda enda flere, slik at det på 1830-tallet kun var rundt 25 000 cherokeer igjen. Kun ca 15 000–20 000 fullblods cherokee i dag.

Her gjennom en downtown i nærheten av gruvebyen Asheville. Vi er på veg tilbake til Clemson. Datoen er 22. mars.

Universitetet i Clemson er bygd på en tidligere plantasje hvor negerslavene gjorde eierene rike på bomull, sydstatenes eksportvare. Slik bodde de, museum i dag.

I slavenes naboskap bodde herrefolket på sit gods. Her hos visepresident John C. Calhoun. Det er dekket på for oss, museum i dag. Calhoun ga midler til universitetet.

Bildet taler for seg.

Vi opplevde gjestfrihet fra amerikanere. Her i hyggelig selskap hos en professor i matematikk som inviterte oss. I sitt nye hus hadde de satt inn Jøtul vedovn, og de var godt kjent med navnet Løitens !

Så var det å stikke innom Inger Maries kontor før vegen gikk tilbake 30. mars fra Atlanta, Georgia
yy