Parken foran den eldste "Det slovakiske nasjonalteateret"

Fra vår tur til Bratislava 24.juli til 27. juli 2013

Bratislava er en noe mindre påaktet hovedstad i Europa. Praha - hovedstaden i Tsjekkia - er nok mer kjent, men hovedstaden i Slovakia er verdt et besøk. Her fant vi en trivelig og ryddig by, omtrent på størrelse med Oslo. Vel 2 timer med fly, og vårt hotell -Morrels Boutic- var det beste vi noengang har opplevd . Under oppholdet tok vi en dagstur til Wien med en rask hydrofoil båt på Donau. Her ligger hovedstedene tett.

Byen og landet historie er mer broket enn vår. Bratislava (Pressburg på tysk) var en del av Ungarn fra 907 til 1918 og hovedstad for Ungarn fra 1536 til 1784. og ungarsk kroningsby til 1830. I 1919 en del av Tsjekkoslavakia til 1993 da Slovakia ble skilt ut som egen stat. Byens nåværende navn er fra 1837 da Pavel Josef Safarik (navnet på den nye flyplassen i dag) rekonstrukterte navnet med utgangspkt i den bøhmiske hersker Bretislav 1. Den første kjente bosetting her dateres til det 5. årtusen før Kr. Rundt 200 før Kr bosatte keltere seg her til en større bosetting. Romersk innflytelse i det 1. til 4. århundre etter Kr. Byens historie påvirket av østerrikere, tsjekkere, tyskere, ungarere, jøder og slovakere


Bildene er tatt av undertegnede (med et unntak). Teksten i all hovedsak redigert av funn på nettet
.
.
indexsiden


Den gotiske St. Martins katedral, bygget mellom det 13.- og 16. århundre. Det viktigste og og største kirkebygg i Slovakia. Katedralen var kroningskirke for Kongeriket Ungarn mellom 1563 og 1830.
Fikk med meg dette bildet av katedralen tross fotoforbud. Bygget ligger idag kloss opp til en nybygd motorveg med rester av den gamle bymuren i nærheten.
St. Martin katedralen sett fra gamleby siden. Bratislavas treskipede gotiske katedralen er bygget på tuftene av en tidligere, romansk kirke viet til den hellige Frelser, fra 1221. Etter 1291, da Bratislava ble gitt rettighetene til en by, ble kirken ombygd til å bli en del av bymurene (tårnet fungert som en defensiv bastion). Den nåværende kirken ble innviet i 1452.
Like før oppstigingen til Slottet ligger det smale Good Shepherd House fra det 18. århundre, en av bare to bevarte bygninger i det tidligere jødiske distriktet. Museet, som er en del av Bratislava By Museum, presenterer en unik samling av historiske klokker , en av de største i Europa.

Vegen opp til slottet var brolagt, og en bra stigning i varmen (ca 35 gr C).Her er slottsporten passert med skyteskår hele vegen opp mot borgen.
Slottsbakken har vært bebodd siden overgangstiden mellom steinalderen og bronsealderen. De første som bodde her var kelterne, siden fulgte romerne, der byen var en del Romerrikets forsvarslinje, og slaverne hvor byen var et stort militært og religiøst senter. Borgen blir først nevnt i 805 eller 907 . Et steinslott ble ikke bygd før i det 10. århundre, da området var del av Kongedømmet Ungarn. Gjennom historien har slottet blitt ødelagt og gjenoppbygget flere ganger. Fra slottet fikk en et godt blikk over byen.
Den andre dagen vår i Bratislava var eslet til en båttur på Donau til Wien. Hydrofoil båten var ikke av nyeste slag, men gjorde god fart. Her passeres Devin borgen. Eldste spor dateres tilbake til det femte århundre f.Kr . Borgen har en levende middelalderhistorie. Det fungerte som en grense festning, militær stasjon og et handelssenter. Kyrillos og Methodios, som startet sin misjon her i 863 utviklet den første alfabetet som ble brukt til slaviske manuskripter, oversetting Bibelen. Det gamle navnet på dette slottet (Dowina) kommer fra den slaviske ordet Deva (jente). Vakttårnet,fungerte som et grunnlag for legender om vakre jomfruer, fengslet i tårnet, til slutt hoppet i døden. I 1809 fikk Napoleon borgen ødelagt som en del av den regionale militære nøytralisering.
På Donau mot Wien dukker en sluse opp, og etter en 20 min ble vi hevet en 8-9 m for å ta den siste biten til Østerrikes hovedstad, det vil si noe i utkanten av byen. Det ble U-bahn til Karlsplatz. Nå hadde vi 6 timer på oss før båten returnerte, alt for kort tid. Byen er stor på alle måter.
Lunchen ble servert i den kjente Cafe Sperl, vi satt ute i varmen. Den østerrikske forfatteren Stefan Zweig beskrev wienerkafeen som en institusjon. I slutten av det 19. og begynnelsen av det 20. århundre, ble ledende forfattere av tiden knyttet til atmosfæren her. Sigmund Freud frekventerte stedet, og en mer beryktet person med fornavnet Adolf ble sett her.
The Heroes Monument av Den røde armé i Wien ble bygget for å minnes 17 000 sovjetiske soldatene som falt i slaget om Wien of World War II. Når Østerrike fikk selvstyre i 1955 ble regjeringen bedt om å godta å opprettholde det upopulære monumentet, som har skapt strid siden den gang. Striden særlig for den avskyelige behandling den østerikse befolkning ble utsatt for av russerne.
Her råder noe helt annet enn foran russermonumentet som ligger like ved inngangen til Scloss Belvedere med en gedigen park. Undertegnede rakk dessverre bare inngangspartiet av palassområde fra barokken, bygd av prins Eugene av Savoia som kjøpte landområdet i 1697. Schloss Belvedere startet som en forstadsvilla, men i 1714 startet han arbeidet med å bygge det som i dag kalles Nedre Belvedere. I perioden 1720-1723 ble Øvre Belvedere bygd.Komplekset ble solgt i 1752 til Maria Theresa av Østerrike, prinsens arving. Maria Theresia døpte palasset Belvedere. Franz Ferdinand (18. juli 1863 - 28. juni 1914 i Sarajevo , myrdet) var den siste som bodde her.
Wiener Staatsoper, et kultursted av de fremste på kloden. Arbeidet startet på bygningen i 1861 og sto ferdig i 1869. Dens historie er innholdsrik av alt innenfor opera, bare for å nevne navnet Herbert von Karajan. Mange av balletopptrinnene på nyttårskonsertene tas opp her. Bygget ligger ved Karlsplatz.
Så tilbake til Bratislava etter en kjapp hydrofoil-båttur medstrøms på Donau. Denne mannen som vil opp av kumlokket i gamlebyen tiltrekker seg turistene, omtrent som Sinnataggen i Frognerparken. Cumil - denne fyrens navn, dateres tilbake til 1997, Bratislavia og turistene elsker ham. Skarpe diskusjoner har funnet sted om hva mannen ser opp til - rett og slett bare hviler, og ser opp i dagen etter vel utført jobb i kloakken. Flere humoristiske figurer fins i byen.

Bratislava , hovedstaden i Slovakia, med sine 430 000 innbyggere også landets største by. Byen ligger helt vest i landet, rett ved grensen til Østerrike og Ungarn. Byen er delt i to av Donau. Bratislava er Slovakias politiske, kulturelle og økonomiske sentrum. Det er sete for den slovakiske presidenten, parlamentet og regjeringen. Byen er også hjemsted for flere universiteter, museer, teatre, og gallerier. Bratislava har en malerisk gamleby med mange kulturelle institusjoner. Den er preget av en rekke folkeslag, ungarere, tyskere (østerrikere) og slovakere, foruten av sine mange sigøynere.
De fleste jøder i Bratislava ble drept under Holocaust . Den ortodokse synagogen ble revet i 1961, og sammen med Neolog synagogen ble alt jevnet med jorden i 1968. Motorvegbruen over Donau skullen ha plass . I dag er det en liten, men aktiv jødisk samfunn i byen. Det reises nå et rammeverk av den revne synagogen ved minnesmerket over de som ble drept under siste krig. Dette ligger like ved St.Martins katedral.
I enden av Michalska gaten ligger St.Michaels port, den eneste byporten som har blitt bevart av middelalderens befestninger og rangerer blant de eldste av byens bygninger. Bygget omkring år 1300, dens nåværende form et resultat av barokk rekonstruksjoner i 1758 da statuen av St. Michael og Dragen ble plassert på toppen. Tårnet huser Utstilling av våpen fra Bratislava bymuseum .
Fransiskanerkirken fant vi gaten Ursulinska, den gotiske kirken er fra 13. århundre. Byens eldste kirke ble innviet i nærvær av den ungarske kongen Ondrej III. Inne i kirken er det imponerende St. John kapell fra 1380, som eksperter beskrevet som "en gotisk perle".
Det gamle rådhuset ligger i hjertet av gamlebyen ved rådhusplassen, som er hovedtorget i Bratislava. Rådhuset er en gotisk bygning fra 1400-tallet (Tårnet er fra 1200-tallet). Bygningen ble brukt som rådhus i perioden fra det sto ferdig på 1400-tallet til I slutten av 1800-tallet. I dag huser bygningen Bratislavas bymuseum. Rådhusplassen er byens torg og festplass. Vi opplevde en feiende flott gjesteopptreden av svenske ungdommer med musikk og drill, også en kveld med black metall støy.
Primate-palasset, bygget og brukt av en erkebiskop i det 18. århundre, er en neoklassiske bygningen. Her finnes Mirror hallen i første etasje, som var vitne til signeringen av Peace of Pressburg i 1805 mellom Napoleons Frankrike og Habsburg Østerrike etter slaget ved Austerlitz. Kong Ferdinand signerte dokumentet her om avskaffelse av livegenskap i Ungarn 1848 . Fra begynnelsen av det 20. århundre tok Primate-palasset rollen som rådhuset i Bratislava.
På Hviezdoslav torget er det en statue av berømte forfatter Hans Christian Andersen . Om Bratislava sa han: Hvis du vil ha et eventyr, er byen et eventyr i seg selv. Etter sitt besøk produserte han noen av sine mesterverk som Piken med fyrstikkene. Parken ved torget med sine trær ga en fin avkjøling i varmen
Reduta ligger ved Donau, kloss opp mot gamlebyen. Den ble først bygget som et kornkammer på oppdrag av dronning Maria Theresa (1717 - 1780) i 1773. I 1913-1919 gjort om til en bygning med innslag av barokk og rokokko stil. Tidlig på 1950 tallet ble bygget hjemmet for det slovenske filaharmoni orkester.
UFO - stilig restaurant på toppen av Novy Most (Ny Brua). En gang i måneden en stor fest blir holdt her for invitterte,gjester. 95 meter opp til et sightseeing dekket over restauranten. Her var ikke tilgjengelig for mennesker under kommunismen for å hindre folk fra å se kapitalistiske Østerrike. Selve broen ble kåret 20. århundrets bygning i Slovakia .
Dessverre kom ikke jeg hit, slik at dette bildet er hentet fra nettet. Dette er det staselige president palasset i byen. Wikipedia: Bygningen er en rokokko / sen barokk med en fransk hage . Den ble bygget i 1760 for grev Antal Grassalkovich . Bygningen ble et senter for barokk musikalske liv i Pozsony / Pressburg . Joseph Haydn premiere noen av hans verk her. Grassalkovich var Maria Theresa 's vasall , slik at palasset ble brukt til ulike baller og fester av Habsburg kongelige hoff . For eksempel var det Haydn som orkesterleder når Maria Theresa datter giftet seg . Fra 1919 slottet ble okkupert av Territorial Military Command. Under den kommunistiske æra, var det setet i Rådet for kommissærer. I 1950 ble bygningen omgjort til " Klement Gottwald House of Pioneers og ungdom " som var et aktivitetssenter for Bratislava skoleelever, som alle var såkalte pionerer på den tiden. Skolebarn forårsaket omfattende skader på slottet, og nødvendig restaurering bare ble mulig etter at overgangen fra kommunismen i slutten av 1989 med den fløyelsrevolusjonen . Etter sin rekonstruksjon i begynnelsen av 1990, den 30. september 1996 palass ble residens for Slovakias president. .
Alt har sin ende, her et velsmakende thai måltid siste kvelden med gjengen, ellers prøvde vi landets matretter. Bortsett fra en varme som var en ny opplevelse for østerdøler, ble det en trivelig tur på alle måter. Denne turen var en gave til meg på min 75 års dag siste april. At Bratislavia bør bli et mer påaktet reisemål ble vi alle enige om. Hotellet Morrels Boutic kan anbefales på det sterkeste . Norwegian flyr flere ganger i uka. Offisiell flytid 2,5 time, men det går kjappere. Som for alle turer lønner det seg økonomisk å være tidlig ute med å bestille.


yy