Fra vår tur til Berlin og Praha fra og med 1. oktober til og med 8. oktober 2012.
Johan Kristian og Tor Magne har vært i Praha før, og guidet oss til de severdige stedene i byen. Den over 600 år gamle Karlsbroen (bildet) over Moldau med sine 30 statuer av religiøse skikkelser satt opp fra 1680 årene, besøkes hele døgnet. Bak ligger Prahaborgen etablert sent på 800 tallet, og senere et viktig sete for det tysk-romerske sete. Slik den står idag gjenreist på 1500 tallet, idag bolig for Tsjekkias president. St. Vitus katedralen tronner på høyden. Vi bodde i et særlig hyggelig hotel Appia Residences , oppi åsen ned til venstre for borgen med kort gåavstand til Gamlebyen. Her ligger og flere ambassader (amerikanske, tyske, italienske og svenske). Tsjekkia er en republikk med 10,2 millioner innbyggere, 1,2 million av disse i hovedstaden. Presidenten heter Václav Klaus. EU landet har ikke innført Euro, beholdt sin Koruna. Ca 3 Koruna for 1 norsk krone. Dessverre lov å røyke på restauranter, noe vi kunne tenke oss uten. Overraskende mange unge kvinner røykte på gaten.

Men først om oppholdet i Berlin (11 bilder)

indexsiden
Alle bilder ble tatt på turen av oss.
Brandenburger Tor er midtpunktet for nasjonaldagen 3. Oktober (Tag der Deutschen Einheit) Det var ikke vanskelig å forstå 2. oktober med riggete opplegg , der muren en gang stod for over 20 år siden.

Berlin ble bombet til en ruinhaug under krigen, og særlig her der førerbunkeren var gravd ned, der Hitler begikk selvmord med sin Eva og Goebbels familien 30. april 1945. I nærheten lå Rikskanselliet i Wilhelmstraße 77, en tverrgate til Unter den Linden ikke langt fra Brandenburger Tor. Stedet er markert med ei tavle, og mange var og se her rundt nåværende parkeringsplass. Et par steinkast i vestlig retning har jødene fått sin minneplass.

Jødeofrene er minnet med denne steinparken i nærheten av Brandeburger Tor. Holocaust Memorial i Berlin er reist til minne om europeiske jøder som ble drept under andre verdenskrig. Minnesmerket består av 2.711 sementklosser plassert på et ujevnt underlag over et område på 19.000 kvm. Det er aktitekten Peter Eisenman som har tegnet minnesmerket, som skal prøve å gi en tanke av et system som tilsynelatende er preget av orden, men der det menneskelige er gått tapt

Selv i oktober vandrer det mange turister omkring i minneparken.

Det ble 3 høydepunkt under vårt opphold på bare 2 hele dager, turen med båt på en times tid på elva Speer ble en av den. Den førte oss til de viktigste stedene i Berlins sentrum, her har kansler Merkel sitt kontor. Hennes leilighet skal være av det enkle slaget ved museumsøya. Forbundspresidentens residens, Schloss Bellevue, ligger i parken Tiergarten, ikke langt fra her.

Som føderal hovedstad er Berlin sete for Forbundsdagen, Forbundsrådet og den føderale regjeringen (deriblant Forbundskanslerens kontor). Forbundsrådet møtes i Preußisches Herrenhaus, det gamle prøyssiske overhuset, og Forbundsdagen i Riksdagsbygningen her til venstre. Til høyre regjeringskontorer. Nederst til høyre på bilde kan flere kors sees, de symboliserer de østtyskere som ble drept ved å gjøre forsøk på flukt til vest over elva Speer.

Det andre høydepunket ble bestigningen av kuppelen over Riksdagsbygningen. For å komme inn måtte denne prosedyren følges: Via tyske bekjentskaper (holdt med personalet på hotell/vertshus) søke om å komme inn i Riksdagen via nettet ved og oppgi personelia. Etter aksept på søknaden etter noe tid, måtte denne printes ut. Dette papiret ble kontrollert ved inngangen for deretter en kontroll som på flyplass. Fikk da hengt et merke rundt halsen, og vegen var klar. Det vil si grupper på ca 20 ble samlet før en kom til heisen opp mot kuppelen. Fotografering forbudt, dette nok bestemt før smarttelefonen kom.

En glassbelagt korketrekker lignende gang førte oss på beina opp til toppen av kuppelen, med en flott utsikt til Berlin. Her mot regjeringsbygninger, i bakgrunn noe av den store parken Tiergarten. Under blokaden i 1948 ble de fleste av trærne hogget for å gi varme i dårlige husvær etter krigen da byen ble stengt av russerne

Ingeniørkunst må en nok kalle denne kuppelen, her på veg ned igjen. En kunne ikke se ned i riksdagen der forhandlingene foregikk. Et skjelett av den opprinnelig kuppelen sto igjen i 1945. I 1960-årene ble bygningen modernisert og fra 1991 til 1999 fullstendig renovert. Restaureringen regnes som en stor suksess. Den store glasskuppelen ble oppført som en referanse til den opprinnelige kuppelen fra 1894.

Volksbühne Berlin (Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz) er en teaterbygning og et ensemble i Berlin. Ensemblet ble stiftet 1890 under stiftelsesmøtet i foreningen Freie Volksbühne Berlin. Dagens teater befinner seg på Rosa-Luxemburg-Platz i Mitte. Allerede før den første verdenskrigen ble den scene for både Freie Volksbühne og Neue Freie Volksbühne. De to ensemblene ble siden slått sammen og besto inntil 17. mai 1933. Fra 1947 ble huset kalt Volksbühne og var disponert av Freier Deutscher Gewerkschaftsbund. Bertolt Brecht ( født 10. februar 1898 i Augsburg, død 14. august 1956 i Berlin) fikk oppført blant sin tekst til musikalen Tolvskillingsoperaen her. Brecht forble kommunist og bodde ikke langt fra teatret Etter murens fall overtok Frank Castorf ledelsen, kjent for å oppføre kontroversielle forestillinger. Ibsens John Gabriel Borkman oppført her.

Det tredje høydepunktet ble en helaften på Wintergarten Variete. En 3 retters middag med 2 timer utsøkt forestilling i et flott lokale. De 2 timene delt i 2 med 20 min pause. Varieteteateret ligger i Friedrichstraße og ble kjent fra 1990 årene som et av de beste i Berlin.

Om de 3 hele dagene i Praha (16 bilder).
Før vi kom fram hadde vi en fin togreise torsdag 4. oktober langs Elben fra Berlin gjennom bl.a. Dresden
Karlsbroen (Karluv most) har gjennom over 600 år sett henrettelser, kamper, prosesjoner, filmopptak, årlig millioner av turister og alle mulige som prøver å tjene penger på ærlig og ulovlig måte . De 30 statuene som omgir broen, helgener og religiøse skikkelser, var ment å trekke folk til kirken. De ble satt opp fra 1683. De som står på broenn i dag er kopier, de ekte på ulike museer i byen. Den ble anlagt bredt for at flere hester kunne gå i bredden. I begge ender imponerende brotårn på Gamlebysiden (øst) og Lillebysiden (vest). Bildet tatt fra Kampaøya.

En heller bred gate (Karmelitska) i Mala Strana (Lillebyen) i byen som ellers er full av trange og krokete brostensbelagte gater. En må ut i den nyere delen av Praha for å finne asfalt. Byen ble ikke bombet under siste krig, den er en av få byer som overlevde. Folkets historie noe helt annet og tragiskt. I bakrunnen den flotte St. Nikolai kirken(bildet under).

Det er 2 St. Nikolai kirker i byen, denne i Marla Strana, barokk kirken regnes som den vakreste av sitt slag i Europa. Den ble bygget av Jesuittene tidlig på 1700 tallet. Fra 1950 årene ble klokketårnet brukt som observasjonstårn (spiontårn) av kommunistene.

Her ser vi mot Det gamle bytorget og Tyn kirken i Gamlebyen (østsiden av Moldau) Her ligger den danske astronom Tycho Brahe(1546-1601) og Johannes Kepler (1571-1630) gravlagt. Brahe ansatt ved keiser Rudolf 2.s hoff. Han døde av at urinblæra sprakk da han ikke vek fra keiserenes side ved en bankett. Videre kjent for sin kunstige blynese da han fikk avhogt den orginale i en fektekamp. Dette kan sees på hans statue inni kirken der det danske flagg og er festet. Disse astronomene ble grunnleggere av den moderne astronomi (planetenes bevegelser)

Her ser en klokkene på Det gamle rådhuset som kom på plass i 1572. Den viser ikke bare klokkeslett, men også bevegelsene til planetene rundt jorda ved hjelp av dyrekretsens tegn. Hver hele time kommer figurer fram i klokken, hane galer og middelalderfigurer danser. Plassen blir da fullpakket av turister. Rådhusets østre fløy ble skutt vekk av tyskerne i 1945 like før freden

Det gamle bytorget oppfattes som byens navle og sjel. På 1000 årstallet lå det en markedsplass her. Foruten Det gamle rådhuset sees og den 2. St. Nikolai kirken . Frantz Kafka vokste opp i en bygård her, mange av hans verker ble til i Praha selv om han skrev på tysk. På bildet Jan Hus monumentet. "Sannheten vil seire" står det under statuen. Jan Hus (tysk Johannes Huss) født ca. 1369 i Husinec i Bøhmen , og døde 6. juli 1415 i Konstanz i dagens Tyskland . Han satte igang en religiøs bevegelse . Hans tilhengere ble kalt husitter. Den katolske kirke anså dette som kjetteri, så Hus ble bannlyst i 1411, dømt av konsilet i Konstanz, og brent på bålet den 6. juli 1415. Jan Hus-dagen den 6. juli, jubileumsdagen for hans henrettelse, er en offentlig helligdag i Tsjekkia. .

Vi skulle ha litt midt på dagen mat, og fant da fram til dette stedet ikke langt fra Det gamle bytorget. Mat og mat, det ble nydelige kaker og kaffedrikker

Wien og Praha sloss litt om Wolfgang Amadeus Mozart, hvor han likte seg best. Komponisten uroppførte Don Giovanni (1787) ved dette første tsjekkiske teateret, Grev Nostitz' teater/Estates-teateret fra 1783. På den tiden var byen tyskspråklig. Prahas innbyggere sørget stort over Mozarts død i 1791 . Deler av den Oscarsbelønnede filmen Amadeus ble tatt opp i Mala Stranas (Lillebyen) trange gater som prahabeboerne er mektig stolte for.

Byens storstue må være Vaclav plassen. I senere tid plassen kjent for Tsjekkoslovakias frigjøring i oktober 1918 og 16. januar 1969 da den unge studenten Jan Palach tente på seg i protest mot den sovjettiske okkupasjonen i 1969. Jan Palachs navn, som døde 2 dager etter , gikk verden rundt. 25. februar 1969 begikk studenten Jan Zajic selvmord samme sted ved å sette seg i flammer.


Jødene har hatt det vanskelig siden de kom til byen på 900 tallet. Progromer var ikke uvanlig. Den styggeste i 1389, kjent som Pesach-massakren der 3000 ble drept mange i synagogen. Under 2. verdenskrig ble 80000 jøder fra området drept i holocoust. Den jødiske kvarteret i Praha, kjent som Josefov, ligger mellom den gamle bydelen, og elven Moldau. Disse bygningene danner den best bevarte kompleks av jødiske historiske monumenter i hele Europa. Seks synagoger er fortsatt inntakt, inkludert Den gamlenye synagoge og den spanske synagogen, samt det jødiske rådhuset og den gamle jødiske kirkegården (bilde under), som er den mest bemerkelsesverdige i sitt slag i Europa. På bildet Den gamlenye synagoge.
Et lite inntrykk av Den gamle jødiske kirkegård som er et gripende minnesmerke over gravlagte fra 1439 til 1787. 200000 skal være lagt her. Kirkegården var stengt, tok bildet gjennom et gjerde

Her mot Karlsbroen med brotårnet på vestsiden av Moldau

På broen var det alle slags musikanter, portrettegnere og salgsboder. Her jazzes det, de var flinke og fikk inn mye penger. Broen var stort sett knadd av turister på dagen. Her ble bedre plass mot skumringen.
Her kan du se og høre musikantene

Nasjonalteateret i kveldslys ved Moldau var et imponerende skue. Teateret bygd første gang i 1868, og bygd opp igjen i 1883 etter en ødeleggende brann med Smetanas Libuse som premiereopera.

Moldau (Vltava på tsjekkisk) med Karlsbroen og Prahaborgen vakkert lyst opp på vår kveldsvandring .

St. Vituskatdralen i Prahaborgen er en severdighet. Den er den største og viktigste kirken i Praha, sete for Prahas erkebiskop, kroningskirke, mausoleum for de bøhmiske kongene og oppbevaringssted for den bøhmiske kongekronen og kronjuvelene. Katedralen er viet til Den hellige Vitus som er Prahas skytshelgen. Den har en flott beleggenhet på høyden Hradcany. Den enorme katedralen påbegynt i 1344. Under husittkrigen stoppet byggearbeidet. Bygget ble helt ferdig først i 1929. Bildet over fra Nye erkepiskopelige kapell og Alfons Muchas (1860 – 1939) glassmaleri (ikke blyglass)