Fra Barcelonaturen 21. - 28. september 2009


Eddie Fisher synger "Lady of Spain"

OL 92 sangen "Venner for livet"

Byen grunnlagt av kartageren Hamilkar Barka i det 3. århundrede f.Kr., derav navnet. Etter romerne invaderte vestgotere i det 5. århundrede e.Kr for så å bli etterfulgt av maurere.. Karl den store inntok så byen i 800. I middelalderen ble Barcelona hovedstaden i i det katalanske imperiet som da omfattet mesteparten av Spania. Byens velstand bygd opp på handel. Undertrykkende politikk fra Madrid medførte en katalansk revolusjon i det 16 århundrede. Blomstrende industri og handel med Amerika førte til velstand som kom til uttrykk i verdensutstillingene i 1888 og 1929.

Borgerkrigen som startet i 1936 mot diktatoren Franco endte i nederlag. Franco forbød katalansk språk og bygde nye bydeler for innvandring fra Spania. Etter Francos død i 1975 ble igjen demokrati innført. Mye vondt blod har farget tilværelsen da flyktede katalanere til Frankrike under borgerkrigen ble lempet tilbake av franske tyskvennlige Petain hvor Franco henrettet mange tusen under hans diktatur. Det i dag imponerende Nasjonalmusset på Montjuic omtales som hans "slaktehus".

I dag har byen ca 4,5 mill innbyggere med dens omland. Olympiaden i 1992 ble et av de beste noensinne, og byen har i dag et sosialistisk styre . De oppfatter seg som både spaniere og katalanere.

Av over 150 bilder har jeg valgt ut 32. (foto av Johan Kristian og undertegnede)


indexsiden


Esglesia de Sat Pere de les Puelles
Motiv fra Sant Pere kirken -Peterskirken- bygd i 801, opprinnelig som kapell for tropper stasjonert i byen på den tiden Karl den store overtok. Senere et åndelig sted for adelens unge døtre. Kirken lå bare et steinkast fra vår leilighet i Sant Pere mes Alt gaten i gamlebyen.
Carrer Sant Pere mes Alt
Dette ble "vår" gate - Carrer De Sant Pere Mes Alt. Vi bodde i nr 55, 2. etg i et rolig strøk. En vel 60 kvm leilighet med 3 soveværelser, stue, kjøkken og bad - alt nyoppusset i en gammel gård. Supermarked lå vegg i vegg på størrelse med en gammel norsk landhandel. Betjeningen kom vi på god fot med, de ønsket oss velkommen tilbake.
Flotte og sjarmerende parker var det mange av. Her en av de mest berømte - Parc Guell, nord i byen. Den står på UNESCO's verdensarvliste og er tegnet av arkitekten Gaudi som og bodde her 20 år i nåværende Casa-Museu Gaudi. Har så vi eventyrlige paviljonger og gotiske bueganger
Parc de la Ciutadella
Kanskje den fineste parken - et stort fristed nært til gamlebyen. Den ble bygd sent i 1860 årene. Verdensutstillingen i 1888 ble holdt her. Her finnes en zoologisk hage med museum, geologisk museum, svære fontener, triumfbuen laget til 1888, innsjø å ro på, fine stier og overveldende blomsterbed. Også det katalanske parlamentet finnes her.

Kaskadefontenene
Igjen har Gaudi vært ute med sine tanker i denne barokke kaskadefontenen i Ciutadella parken. Her sees hester med vinger og slangehaler. Før parken lå det et miltærfort (ciutadella) her.
Fra jødefjellet - Montjuic
Parc Montjuic - Jødefjellet - er et innholdsrikt område. Vanskelig å komme over på en dag. Mest kjent i nyere tid for hvor Olympiaden i 1992 holdt til. Mange fine utsikter mot byen. På dette bilde kan Familia Sagrada skimtes bak bydelen Raval.
Fra Palau Nacional
Fra metrostasjonen ved place Espanya var det en opplevelse å gå vegen opp til nasjonalmusset og nasjonalgalleriet. I stigningene var det montert rulletrapper. Utsikten var det ikke noe å si på. Tårnene og det hele ble bygd til verdensutstillingen i 1929 som ble amputert på grunn av den økonomisk krisen
Paøau Nacional og Museu Nacional d'Art de Catalunya
Sett oppover mot Palau Nacional og Museu Nacional d'Art. Et gedigent palass. Her finnes en av de viktigste samlinger av verdens middelalderkunst. Rembrandt og Zurbaran finnes bl. a. her. En mørkere historie skjuler seg og på dette stedet. Blir kaldt Francos "slakterhus". De som flyktet fra området etter borgerkrigen til Frankrike, ble sendt tilbake av den tyskvennelige franske president Petain under 2. VK. Disse spanjolene og katalonerne hadde diktatoren Franco ikke noe medynk for. Flere tusen ble henrettet.
Olumpiastadionet
De olypiske sommerleker i 1992 tok plass i området på Montjuic. Norge 2 gull: Linda Andersen som første norske kvinne i seiling (europajolle)og Jon Rønning i bryting. 4 sølv: Håndball kvinner, Knut Holmann i kajakk, roing dobbeltfirer og Harald Stenvaag i 60 skudd min. liggende. Bronse: Knut Holmann i kajakk K1 500 m. Norskmarokaneren Khalid Skah vant 10000 m under protester.
Mercat de Boqueria
Barcelonas berømte matmarked lå ved La Rambla. Det var her folk kjøpte sine ferskvarer i over 100 boder fra kl 7 til 20 på kvelden.
Mercat de Boqueria
Det bugnet av sjømat , alt var delikat lagt på is med rimelige priser. Utenfor mange boder var det vanskelig å komme til. Pruting så vi ikke noe til, alt så proffesjonelt ut.
Mercat de Boqueria
Alle mulige kjente og ukjente krydderier for oss lå fristende til.

Frokosten vår
Ja dette er vårt frokostbord, takket være mamma ikke ulikt det vi har på Kantarellen terrasse 26. Råvarene kjøpte vi i den utmerkede nærbutikken vegg i vegg med vår leilighet. Lunsjen likeså, og penger ble spart. Middagene ute i gamlebyen på kvelden ble et høydepunkt, særlig mye tapas på "Teller de Tapas". Els Encants
Øst i byen lå byens loppemarked Els Encants. Her kunne en få kjøpt alt en trenger og ikke trenger. Svært rikholdig på tekstiler og elektriske varer. Prisene var absolutt overkommelige. Kjøpmennene var ikke pågående. Esglesia de Santa Maria del Mar
Vi falt pladask for et gedigent rosevindu i blyglass i katedralen Santa Maria del Mar (1329-1383). Dette storslåtte bygget har Ildefonso Falcones levendegjort i best seller romanen "Havets katedral". Katedralen viet sjømennenes skytshelgen St. Maria, og blir og oppfattet som folkets kirke der mange ekteskap blir inngått bare ikke det spanske kongehus er velkomment til slike sermonier her - Franco tiden sitter ennå i katalanerene.

Catedral de Barcelona - La Seu
Barcelonas katedral - La Seu - påbegynt 1298 og fasaden fullført i 1916. Først et kristen dåpskapell fra det 4. århundrede, deretter en romansk basilika på 1000 -tallet etter maurerernes ødeleggelser i 985. I dag en gotisk katedral som midtpunktet i bydelen Barri Gotics. Den kalles også Den hellige Eulalias martyrkirke.
Crypten til Santa Eulalia
I krypten under koret ligger alabastsarkofagen med levningene etter Barcelonas fremste skytshelgen - Santa Eulalia. Eulalia som led martyrdøden 13 år gammel i 304 da romerne inntok byen. Vakker kjøpmannsdatter som glødet for sin kristendom og kastet sand på alteret i Augustus-tempelet da hun ikke ville tilbe de romerske gudene. Hun ble mishandlet, torturert og korsfestet på befaling av den romerske guvernøren Dacianos.
Klosteret i forlengelse av La Seu
Klosteret i forlengelse av katedralen har en spennende have. Her vandret 13 hvite gjess, 13 tallet for å minnes hvor gammel Eulelia ble. Det sies at de nedstammer direkte fra gjessene på Capitol i Roma. En mørk historie minnes med en liten minneplate her i klostergangene. 930 geistlige ble samlet fra kirkene , kjørt ut av byen og henrettet i 1936 av anarkister og kommunister.
Sagrada Familia
La Sagrada Familia kommer en ikke utenom i Barcelona selv om bygget kan få noen til å tenke på galskap, et bygg forventet ferdig til 2030, helst 2026 på 100 års dagen for skaperen Antoni Gaudis død. Nå finansert av horder av turister som må ut med 11 euro (ca 100 kr) for å gå gjennom byggeplassen med støv, plastforhenger og bråkete håndverkere selv om det hele startet i 1882.
Sagrada Familia
Søylene som bærer det hele kan ikke fanges opp av et bilde, de grener seg ut i taket og er ispirert av de enorme redwood trærne. Gaudi hviler i krypten ved museet. Gaudi selv ble påkjørt av en trikk i byen, ble så maltraktert at de ikke visste hvem han var før han ble etterlyst i byen.
Sagrada Familia
Utsiden er fantasifullt dekorert. Hovedinngangen her mot øst kalles "The Nativity facade" og nevnt som Julefasaden. Gaudis kjærlighet til naturen kommer her til uttrykk av planter og dyr skulptert i stein og hovedsøylene bæres av skilpadder. Fasaden mot syd kalt "Glory façade" og mot vest "Passion façade"
Esglesia de Sant Pau del Camp
Kirken Sant Pau del Camp var stengt da vi kom fram her i Raval. Dette er en av de eldste i byen, etablert som et benektinerkloster i det på 800 tallet ved greve Wilfred av Barcelona, ødelagt av maurere i 985 og bygd opp igjen som kirke .
Monument a Colom
Nederst i La Rambla finnes en av verdens høyeste statuer, 80 m høy og bygd i 1888 til minne om Kristoffer Colombus hjemkomst til Spania i 1493 etter oppdagelsen av Amerika.
Motiv fra la Rambla
Å gå La Rambla fra Columbus statuen til Catalunya plassen er et must for alle turister. Her finnes de mest groteske utkledere som denne hodeløse mannen, dette var nok deres inntektskilde. Spania har i 2009 en av Europas største ledighetstall
La Rambla
Det blir sagt at alle menneskene du ser her er enten turister eller kriminelle på jakt etter verdisakene dine. Dette er nok overdrevet. Vi så ikke noe galt på vår vandring i dette tidligere elveleiet, rambla betyr sand og vannet rant her i middelalderen. Broleggingen er vakkert utført. Halvegs ligger metrostasjonen Liceu, her skulle galger ha stått for de dømte der det nå er markert med kunstnerisk brolegging. En opplevelse å gå gaten, eller bryte av for å gå inn i gamlebyen hvor som helst.
Ved Catalunya plassen
En matbit på toppen av kjøpecenteret El Corte Ingles ved Catalunya plassen måtte til. Noen svensker ved siden av tok bilde av oss, og vi av dem og en hyggelig prat fikk vi på kjøpet. I det hele tatt hørte vi norsk- og svensk språk titt og ofte.
Adjuntament - Sant Jaume plassen
I den siste hele uken i september feirer byen sin skytsengel Merce. Dette ble en opplevelse for oss. Her gjøres noen av figurene som skal delta i opptog klare i inngangshallen for Barcelonas Parlament.
Opptogs figuerer
Svære figurer ble båret rundt på rådhusplassen -Sant Jaume plassen- med høylytte rop fra tilskuerne. Det ble svært så trangt om plassen i "bråket" med kraftige trommer. Rundt om i byen ble det holdt konserter og danseoppvisninger, særlig på katdralplassen. Desibelene ble for høye for oss.
Sant Jaume plassen
Et gedigent visuelt show ble holdt på Parlamentets frontvegg. Klappsalver for de stadig overraskende og flotte bilder med musikkfølge. Et forrykende opptog med ild ("fire run") gjennom hovedgater skapte en skrekk og gru opplevelse for sindige nordmenn. Kveldene ble avsluttet av svære fyrverkeri ved Barceloneta som vi aldri hadde sett før. Uka ble avsluttet fra Palau Nacional med en halvtimes fyrverkeri og musikk, der vannfontene deltok med sine kaskader i takt med musikken. Vi valgte bort trengselen her.
Klosteret i Monteressat
Søndag, vår siste dag i Barcelona, dro Johan Kristian og Tor Magne opp til Montserrat, en time med tog i vestlig bretning.. Med kabelbane tok de seg opp til bendiktinerklosteret fra 1025, et av de helligste steder i Catalonia viet skytsjomfru La Moreneta. Derfra tok de seg opp på beina opp via spektkulære juv til toppen, ikke egnet for folk med høydefobi. Foreldra valgte gamlebyen og Barceloneta.
Via Laitana
Dette er hovedgaten Via Laitana som deler gamlebyen. Her kunne trafikken bli heftig, vi valgte bort denne så mye vi kunne.
Palau de la Musica Catalana
Palau de la Musica Catalana lå i "vår gate". Dette storslagne konserthuset ble bygd i årene 1905-1908. Denne overdådige fasaden med mosaikksøyler ble vakkert lyst opp i mørket. Vi var inne i foajeen der blomstermotivene prydet veggene. Mer enn 300 konserter og danseforestillinger blir satt opp hvert år. Vi likte hva vi så, vi likte byen og kommer gjerne tilbake.
yy