glimt fra turen vår til Arizona 5.- 20. mars 2002
Bobby Bare synger "500 Hundred miles away from home"
indexsiden


Arizona er kaktusstaten selv om det offisielle navnet er Grand Canyon State. Hovedstaden er Phoenix, og i staten bor det nær 5 millioner mennesker. Staten er og kjent for alle indianerreservatene særlig navajo i nordøst og apache i sørøst. Tucson er nest største by, ikke langt fra grensa til Mexico. Denne byen er særlig kjent som et sentrum for astronomi. I eldre tider en røverby. For å gi gode seerforhold for astronomene er alle gatelamper skjermet. University of Arizona i byen har astronomi som hovedområde. Staten er kjent for lite nedbør, ørken og varmt i 9 mnd. i året. Et greit sted å parkere fly da de ikke ruster.

Old Tucson Studios ble bygd i 1939 av Columbia Pictures for cowboyfilmen "Arizona"med William Holden, 50 bygninger ble satt opp på 40 dager. Av andre filmer spilt inn her kan nevnes Rio Bravo, Gunfight at the OK Corral, Three Amigos, Tombstone, Bonanza, Huset på prærien osv. ialt 63 til dags dato. Filmskuespillere som Bing Crosby, Ingrid Bergman, Jimmy Stewart, Ronald Reagan, John Wayne for å nevne noen. I april 1995 ble en del borte i en storbrann, gjenåpnet i januar 1997.

Lokomotivet Reno er en atraksjon. Bygget i Philadelphia i 1872 for byen Reno i Nevada, det mest fotograferte og best kjent lok i vesten. Det fraktet gull og sølv fra gruvene i Nevada. Har og dratt på generalene Grant og Sherman, president Th. Rossevelt og sirkuslegenden Barnum. Ble "filmskuespiller" i 60 år fra 1937 i de store cowboyfilmene .

Reno godt plantet på skinner, og staselig viser seg fram for besøkende.

Tombstone på den tiden da det var farlig å ferdes i byen, ca år 1900

Tombstone ligger 1,5 times biltur sydøst for Tucson. Byen ble grunnlagt da det ble funnet sølv og gull i dette område. Dette tiltrakk seg hederlige og svært så uhederlige mennesker. Wild West ble det her. Gambling, pokerspill, drikking og ikke misnt ran medførte flere revolverkamper i gatene i denne gruvebyen. Flere horehus gjorde ikke stedet bedre. Det hele startet sommeren 1877 da Ed Schieffelin fant en sølvåre. Han fortalte noen soldater i nærheten som advarte han mot apachene, at han samlet på stein. Soldatene mente han bare ville finne sin egen gravsten her. Ed syns navnet var OK, derfor Tombstone. Av alle revolver kamper her er The Gunfight O.K. Corral mest kjent. Lovens menn med Doc Holliday, Wyatt, Virgil og Morgan Earp kom i krangel med gjengene til Clanton og McLaury. Etter en heftig skyting lå 3 gjengmedlemmer igjen. Ingen av de andre ble drept. Datoen var 26. oktober 1881. Historien ble en legende.

Wyatt Earp
Bildet til venstre er tatt nesten 2 år etter OK Corral, mulig han har på seg samme dress som da. I midten som 21 åring (1869) og til høyre i slutten av århundrede i Alaska der han drev som gullgraver.
Wyatt Berry Stapp Earp f. 19.mars 1848 i Monmouth, Illinois. Flyttet til Colton, California i 1864 som jernbanearbeider. Giftet seg 1870 i øst, etter sin kones plutselig død ble buffalojeger. Ble politi i Wichita 1875. Til Dodge City, Kansas året etter. Ble her assistant marshal ved siden dealer i Long Branch Saloon. Traff her Bat Masterson og Doc Holliday. Til Tombstone i 1879 med sine brødre. Traff sin 3. kone (Josie) her. Omflakkende liv (Colorado, Idaho, California, Alaska, Nevada) med gruvedrift (gull og sølv) og salonger til sin død 13. jan 1929 i Los Angles, 80 år. Josie døde 1944. Begravet ved siden av hverandre i Colma syd for San Francisco.

Turistene har invadert Tombstone. På plakaten bak oss kan det leses at Buckskin Frank Leslie ble drept 14. november 1882.

Arizona-Sonora Desert Museum ble grunnlagt i 1952. Årlig 550000 besøkende etter over 50 års drift. Alt levende som tilhører Sonora ørken (deler av Mexico, Arizona og California) har fått plass her på en livfull måte i miljøer dyr, fisker, fugler og planter syns og trives i. Museet ligger like ved Old Tucson Studios.

Kit Peak observatoriet er et av verdens største, stedet i Sonara ørken ble valgt i 1958 mellom 150 fjelltopper i USA. Her var forholdene best, flest skyfrie døgn og minst forurensing av atmosfæren. Solobservatoriet verdenskjent. Ellers kjent for studier av spiralgalakser, både mottak av radiostråling og direkte lysstråling. Supernovaer studeres herfra, og lagt vekt på forståelsen av universets utvidelse.

Fra Tucson en biltur på vel en time i sydvest retning mot Mexico.
Vi var innom den nest største kuppelen, en dr. i astronomi var vegviser.

Geronimo, Chiricahua Apache. Hans 3 barn og kone ble drept i 1858. Bildet til høyre fra ca 1905.

Den mest kjente og fryktete apachen var Geronimo {jur-ahn'-i-moh}, eller Goyathlay ("one who yawns"), født 16. juni 1829 nær Turkey Creek (nå New Mexico, dengang del av Mexico). Navnet fikk han av meksikanere ("Jerome" på spansk). Han vokste opp som en respektert medisinmann, senere kriger. Hans kone, Juh (Geronimo's kusine) ,ble drept av meksikanske soldater soldater sammen med deres 3 barn. Etter dette kom han til å hate meksikanere resten av sitt liv. Det var meksikanere som ga han navnet Geronimo. Han kjempet med økende voldsomhet også mot U.S. tropper og ble en krigersk legende. Til slutt overga han seg 4. september 1886 til gen. Miles ved Skelton Canyon, Arizona. Han skal ha lagt ned våpnene med disse ordene “Once I moved around like the wind, now I surrender”. Armeen lovde han å få komme tilbake til sitt elskede Arizona. Slik gikk det ikke. Han ble sendt til Fort Pickens i Florida sammen med mange av sine apacher som krigsfanger. Her døde mange av tuberkelose og malaria. I 1894 ble han sendt til Fort Sill i Oklahoma og ble en kjent person, var med på innstiftelsen av president Roosevelt i 1905. Geronimo fikk ikke bevege seg fritt, fikk aldri se igjen sin hjemland. Døde av lungebetennelse 17. februar 1909 på Fort Hill, og ble begravet på Apache Indian Prisoner of War Cemetery i Fort Sill, Oklahoma.

Arizona er kjent for særlig apachene. De levde som nomader i sydøstre deler av staten, de ville bare ha fred med sine egne. De hadde sine jaktfelt fra nord i Mexico og til de vestre deler av New Mexico. De fikk ikke returnere til sine hjemland, fikk reservat i et tørt område i Arizona til slutt.Her kjører vi gjennom apachereservat. Det ser lite fruktbart ut, tørt og ugjestmildt. Langt mellom vannkilder.

For millioner av år siden ble en svær skog liggende under vann. Mineraler overtok plassen for treverket etterhvert, og det hele hardnet til. Resultatet kan en se i denne "skogen" som har blitt et sted turistene har funnet. Mange har nok sett sitt snitt til å ta med seg noe materiale som er strengt forbudt. En blir sjekket ved utreise. Parken ligger ved Interstat 40 (samme traseen som Route 66) i detnordøstre hjørnet av staten i nærheten av New Mexico.

Barringer krateret ligger og like ved Interstate 40. For 49 000 år siden slo en svær jernmeteoritt på 50 m i diameter ned her i Arizona. Krateret fikk en diameter på 1,2 km diameter og 200 m dypt, i dag det mest kjente synlige meteoritt krater på Jorden. Navnet etter Daniel Moreau Barringer (1860-1929) som gjorde dette kjent.
Amerikanske astronauter trente i dette område før månereisene da det lignet mye på hva de ville oppleve der av geologi. En romkapsel møter en utenfor museet til minne om det. I museet er en stor del av meteoritten stilt ut. Vi kjøpte med oss en liten bit for 20 dollar.

Grand Canyon er en enorm kløft i det nordlige Arizona i USA, og den er en av USAs største turistattrakasjoner. Den har blitt skapt av Coloradoelven iløpet av flere millioner år. Den første europeeren som oppdaget Grand Canyon var spanjolen García López de Cárdenas i 1540, en Hope indianer som vegviser. Spanskekongen hadde sendt ekspedisjonen ut for å finne edle metaller. Pueblo indianere bebodde område ca år 1200. En må regne med at andre stammer har levd langs Coloradoelven tidligere. I dag har Navajo sitt reservat øst for kløften. Grand Canyon er omtrent 446 km lang, varierer i bredde fra 0.5 til 29 km, og når et dyp på over 1600 m fra topp til bunn. Grunnet denne dybden er det mulig å observere over 2 milliarder år med geologisk historie i alle lagene som er synlig. Navajoene er USAs største indianerstamme.

Her er vi ved Desert View, et utsiktspunkt over deler av Grand Canyon med Colorado River i bunn.
En eldre Navajo kvinne vever "på utstilling" ved Desert View. Hun ville ha 1 dollar for å bli fotografert. Navajo-indianerne har nølende begynt å slippe turister inn i Navajo Nation. Dette er det største indianer-reservatet i USA, større enn ti av landets delstater.130000 av stammen snakker deres eget skpråk. Navajo Nation ligger i det nordøstlige hjørnet av Arizona og strekker seg inn i både Utah, Colorado og New Mexico. Det er et vakkert og dramatisk landskap, kranset av berømte Monument Valley i nord og majestetiske Grand Canyon i vest. De er et stolt folk, som strever med å bevare arven fra sine forfedre midt i det hysteriske amerikanske bruk-og-kast-samfunnet. Deres tradisjon og tro er sterkt forankret i dyreverdenen og naturen rundt dem.

Dammen ble påbegynt i 1931, og het da The Boulder Dam. Til alle arbeiderene ble det bygget en lien by med navn Boulder City på vestsiden av dalen, i dag en velstelt moderne forstad til Las Vegas. Colorado elven ble temmet med alt sitt smeltevann fra Rocky Mountains og gir 4 milliarder kWt energi i året, nok til 1,5 million mennesker. Dammen fikk navn etter president Herbet Hoover ved åpningen i 1936. Den oppdemmede sjøen fikk navnet Lake Mead etter ingeniøren Elwood Mead som hadde ansvar for konstruksjonen. Vi var der da enda ikke smeltevannet hadde meldt seg. Coloradoelven renner ut i Californiabukten med lita vann da elva gir vann til grunnen i særlig Arizona. Mange elveleier kunne vi se var tørrlagt i staten, menneskeskapt fenomen.

Her har vi inntatt en italienerrestaurant i Barstow, California etter en kjapp gjennomkjøring av The Strip (Las Vegas) Barstow et kjent siste sted på Route 66 før Los Angles. "Get your kicks on Route 66" skrev Bobby Troup, og Nat King Cole gjorde låten kjent i 1946. Route 66 har eksistert siden 1926, da den ambisiøse Oklahoma-politikeren Cyrus Avery begynte å drømme om en motorvei fra the Great Lakes til Stillehavet.Dette er en strekning på 400 mil. Her orginalkart hvor vegen går i Arizona.

Vi kom og til Stillehavet, men valgte bare å kjøre gjennom L.A. Fant en fin plass ved havet før San Diego som ga mer ro i sjelen. Stillehavet er 165 millioner km² stort, og dekker 1/3 av kloden. - Stillehavet fikk navnet sitt i 1520 av den portugisiske oppdagelsesreisende Magellan. Den dagen lå havet stille, noe som heller er sjeldent .
yy