glimt fra Amsterdamturen vår 23. - 30. mai 2007
Melodien "Tulipaner fra Amsterdam"

Det bor 740000 mennesker her fra 170 nasjonaliteter. 400000 av nederlandsk herkomst. 75000 fra Surinam og 60000 av marokansk avstamming markerer seg sammen med 35000 tyrkere som kom hit i 1960-70 årene som fremmedarbeidere. 25000 har røtter fra den tidligere nederlandske kolonien i Indonesia.

indexsiden


Vi dro alle til Amsterdam denne årets utenlandstur. Bodde greit og rimelig 15 min med trikken fra sentrum. Blomstermarkedet ved Singel kanalen har blitt en turistmagnet, lett å skjønne hvorfor. Siden 1862 har denne idyllen eksistert der blomster ble seilt inn på kanalene fra haver rundt om i byen.
Dette skal være det eldste trehus i byen, fra 1460. Flere eldre hus omgir en nydelig oase her i sentrum, de ble bygget til de såkalte begijnen - kvinner som fungerte som nonner, men ikke avla nonneløfte. Begijnen er fra 1364, i dag og et område forbeholdt kvinner. Turistene bes oppføre seg rolig.
Koninklijk Paleis (kongeslottet) med Nieuwe Kerk her ved Dam, sentrum i byen. For å kontrollere elva Amstel ble det bygget en dam her - dette ga byen sitt navn Amsterdam, fra å være en liten fiskerlandsby på 1200 tallet til en åpen og liberal verdensby i dag. Slottet var opprinnelig byens rådhus, ferdig i 1654. Det står på 13659 trepåler (visstnok norske) da bunnen er bløt. Rådhuset ble slott for Napoleons bror Ludvig i 1808. Forståelig at dagens dronning ikke bor her fast da det ligger i støyende og trange omgivelser. Kirken brukes ikke lenger som kirke, her avholdes mange konserter. Dronning Beatrix ble kronet her i 1980. Amsterdam liger 2,5 m under havets overflate, dette nivået måles andre steder etter i landet.
Alle kjenner til Anne Franks historie, køene er lange for å komme inn her i Prinsengracht. Det er verdt et besøk. Her kan en oppleve den dystre stemningen de 25 mnd familiene Frank og van Pels skjulte seg for nazistene før de ble angitt den 4. august 1944. Anne sluttet å skrive i sin dagbok 1. august. På oss fortalte bokhylla som dekket for inngangen til gjemmestedet mer enn noe annet om hva rasisme er. Bare faren -Otto- overlevde. Anne Frank døde i Bergen-Belsen av tyfus mars 1945, 15 år gammel. (For oss en liten ring sluttet da vi besøkte denne fangeleiren for 25 år siden.) Museet ble utvidet i 1999 med midler fra Steven Spielbergs film Schindlers List.

Amstelkring Museum, en overraskende opplevelse. Da den katolske tro ble forbudt i 1578 til fordel den protestantiske, bygget rike mennesker sin egen hemmelige katolske kirke på loft, der de kunne dyrke sin kristendom i fred. Her finner vi den eneste skjulte kirke som er igjen fra den tiden. Myndighetene hadde nok kjennskap til denne virksomheten, men så en annen kant. Dette er et fenomen i Nederland som kalles gedogen, godt kjent i dag og. Landet er svært liberalt på mange områder selv om lovene sier noe annet.
Kanalene kjennetegner denne byen, opprinnelig et forsvarssystem. Men og transportårer for varer. For turistene noe en bare må ta del i. Her Johan Kristian, Inger Marie og Tor Magne. Det blir sagt at kanalene er 3 m dype: 1 m med mudder, 1 m med sykler og 1 m vann.
Bare og finne seg en av ialt ca 70 turistbåter, betale og bli med på en spennende time med innspilt guide som bare ikke snakket norsk i en noe støyende atmosfære. Vi opplevde turen på dagtid, opplevelsen blir nok mer romantisk på kvelden med alle lys og lykter tent.
Det er i dag ca 2400 husbåter. Bolignøden var stor for 50 år siden, og løsningen ble å bo på vannet. Nå er det vanskelig å bosette seg på kanalene, noen er proklamert husbåtfrie. Fra å kunne slippe kloakken sin ut i kanalen må nå heldigvis kloakken gå i det offentlige nettet. Som andre betaler de for vann, gass og elektrisitet. Hvert 3. år må husbåtene på verft for vedlikehold, slik biler må det hvert 2. år. Med selvsyn var husbåter flotte med skinnende skrog og blomsterprakt, mens andre ikke virket innbydende.
Det har vist blitt en tradisjon at unga vil ha oss med på en tur ut i verden i året. Vi blir med mer enn gjerne, selv om vi ikke blir så flinke til å klare oss på egen hånd - bortskjemt med andre ord !
Dagens høydare ble kveldsmåltidet. Vi oppsøkte ikke de kostbare stedene, for ialt 500-600 kr ble vi gode og mette med godt drikke til. Stemningen er det ikke noe å si på. Uvant at askebeger sto på alle bord alle stedene vi var på, med dertil "røyklegging". Her har røykerne all rett, utenkelig med noe annet. Norge har heldigvis kommet lenger i så måte.
Mange av gatene var kun for gående, disse var fylt opp i butikkenes åpningstider. Etter stengetid (før det vi er vant med) ble de mest folketomme, da søkte folk til serveringsstedene om de kjente plassene som Leidesplein og Dam og andre. Her et sted mellom Dam og Blomstermarkedet.

De verdenskjente museene ligger omkring Museumsplein. Her van Gogh museet. Vincent ble bare 37 år gammel, døde for egen hand da hans mentale tilstand ble skral. Ettertiden har priset han høyt som kunstner, selv opplevde han bare fattigdom. Solgte bare et bilde mens han levde. Takket være hjelp av sin bror Theo, holdt han sulten på avstand i sine 10 år som maler. Hans far -presten- , hadde ingen forståelse for sin eldste sønns yrkesvalg.

Vincent van Gogh (1853-1890) - Selvportrett
Solsikker i vase (1888). Solsikker ble hans favorittblomst - brukt i mange bilder.


Concertgebouw ligger og ved museene.Det ble fart i byggingen da Johannes Brahms etter en konsert i 1879 kritiserte byen for å mangle et godt konsertlokale. I dag et anerkjent lokale med plass til 2000 og hjemmet for et verdensorkester som brukes til innspillinger av klassisk musikk da akustikken er av verdens beste.
Rijksmuseumet ligger i samme område. Nå under utvidelse, men Rembrandt van Rijn (1606-1669) er representert her med sine mest kjente verk - særlig den mektige Nattevakten. Rembrandt malte fotografisk, og ble populær som portrett maler. Han levde over evne med sin kone, og det endte i økonomisk ruin. Han skulle bare visst! De måtte flytte til det fattige strøket Jordan de siste år.
Nattevakten (1642)

I byens sentrum har Rembrandt fått sin egen plass, der han ser ut over modellene i sitt storverk Nattevakten.
Ved havna finnes et mindre påaktet tårn - Schreierstoren. Tårnet er oprinnelig en del av byens forsvarsanlegg fra 1400 tallet. I dag mest kjent for det stedet der kjærester, koner og barn vinket farvel til sine menn som skulle ut på lange tokt. Herfra dro og Henry Hudson i 1609 for å finne en kortere vei til Ostindia. Han havnet derimot på ei øy utenfor ei elv i Nord Amerika. Elva ble kalt Hudson river, og byen som kom her ble Nieuw Amsterdam og ny koloni. I dag New York, engelskmenn overtok kolonien.
Det ble en tur til byen Haarlem, en togtur på 20 min. Mest for å se på et kjent museum for kunstmaleren Hals. En gedigen kirke igger og her, men dessverre stengt da vi var her. Haarlem i New York har navnet sitt herfra.
Før vi forlot Amsterdam gikk vi gjennom Red Light District. For oss et heller trist sted der jentene viste seg fram i vinduer, og coffeshopene florerte med en eim av hasjrøyk der en gikk. Nok et resultat av Nederlands gedogen politikk. Statistikk viser at dette strøket gir flest penger i Amsterdams økonomi. Et ordsprå sier: Pengene tjenes i Amsterdam, fordeles i den Haag og brukes i Amsterdam.
Vondelpark en lang og smal park med fine stier og tjern. Her blir det holdt konserter om sommeren. Mange tar seg fram på rulleskøyter og joggere sees overalt i denne gønne lunge for byen. Mange sammenligner parken med Central Park i New York. Like idyllisk har det ikke vært her. Hippier fra hele verden samlet seg her i 1960 årene, senere ble parken brukt av kriminelle og ufarlige uteliggere. Nå er det ryddet opp, og vi følte oss trygge på vår vandring her. Amsterdam hadde en fin atmosfære. Folk var hjelpsomme og blide, treskoene så vi bare i suvenirbutikkene. Men sykle kunne de på flotte tilrettelagte stier. Gående var 3.prioritert i trafikken, nr 1 motorkjøretøyer og nr 2 syklende - noe uvant for oss, men vi klarte det bra. Vi får håpe at ingeniørene på diker og sluser kan sitt fag - også for framtiden slik at flomulykker som den i 1953 ikke vil oversvømme landet med stigende havnivå på grunn av issmelting og menneskeskapt elendighet.
yy